Afgelopen weekend was de derby van Thessaloniki. Deze wedstrijd staat ook wel bekend als de Derby van Macedonië (gebied in Griekenland) of de derby van Noord Griekenland. We hebben het dan natuurlijk over een wedstrijd tussen PAOK en Aris Thessaloniki. Deze editie was PAOK de thuisclub in het Toumba stadion. Ik mocht bij deze uiterst beladen wedstrijd aanwezig zijn. Hoe dat was lees je in dit sfeerverslag!

Voor de wedstrijd

Wij waren al ruim voor de aftrap bij het stadion om nog wat te eten. Eenmaal aangekomen bij het stadion werd ons al snel duidelijk waarom deze wedstrijd berucht is. Enorme groepen ME-ers en voertuigen bezette één kant van het plein. Bij het stadion zelf was PAOK haar harde kern, Gate 4, al met een grote groep aanwezig om met zijn allen naar de wedstrijd toe te leven.

1,5 uur in de Fanshop

Voordat we gingen eten wilden we nog even de fanshop bezoeken. Eenmaal binnen gingen de rolluiken naar beneden en de deuren op slot. Een medewerker zag ons verbaasd kijken en verschafte ons enige uitleg. Het bleek dat de spelersbus van Aris er aan kwam. “In case of an incident”, was het handiger dat deuren tijdelijk gesloten werden. Uiteindelijk hebben we anderhalf uur in de winkel doorgebracht, toen wij weer naar buiten kwamen hoorden wij direct luid gezang vanuit het stadion, Gate 4 had plaats genomen op de tribune. Wij besloten ook naar binnen te gaan!

De wedstrijd

Al een uur voor de wedstrijd was er veel gezang en vuurwerk. Toen de spelers uiteindelijk het veld betraden werden zij hartstochtelijk toegezongen en met nog veel meer vuurwerk onthaald. Dit bleef de hele wedstrijd zo doorgaan. De wedstrijd zelf was vrij slecht, maar dit hadden wij ook enigszins verwacht. PAOK kwam 1-0 voor en verder gebeurde er niet veel. Tot een aantal minuten voor tijd Aris uit het niets de gelijkmaker op het bord zette en deze stand wist vol te houden. Onverwachts wist Aris, PAOK op een gelijkspel te houden. De PAOK fans dropen na het eindsignaal teleurgesteld af. Iedereen verliet rustig het stadion.

PAOK ARIS

Thessaloniki en PAOK-ARIS

Voor wie van fanatieke, intense voetbalsferen houdt is het een must om de derby van Thessaloniki keer deze derby te bezoeken. Voor hoogstaand voetbal ga je echter niet naar Griekenland. Ik vond de sfeer geweldig en ook Thessaloniki is een erg prettige stad om een aantal dagen door te brengen. In deze tijd van het jaar zijn er weinig toeristen, de sfeer is gemoedelijk en het eten fantastisch!